ponedeljek, 19. november 2012

MARTINOVANJE NA STUDENCU

V sosednji vasici, že trinajsto leto zapovrstjo vinogradniki iz našega okoliša organizirajo "Martinovanje".
  To je prireditev, ki medgeneracijsko povezuje ljudi. Od malih otrok osnovne šole,  mladincev in starejših vaščanov.Slavnostni govornik je bil,  župan Sevnice g. Srečko Ocvirk ,kateri je pohvalil to vrstno prireditev.

Prireditev zajema vse okoliške vasice, ki spadajo pod naš Krajevni urad. Letos je trajala kar tri dni.
Martinovanje je etnološki prikaz vinogradništva naših vaščanov danes in nekoč, ter velika kulturna prireditev.
 Posebnost prireditve je bila letos slikarska delavnica, v katero so bili vključeni najmljaši osnovnošolci z mentorji. Slikali so na temo vinogradništva in sicer z vinom. Ta tehnika risanja se imenuje "cvičkorel".
Risali so z vinom modra frankinja,  ter seveda z cvičkom. Nastalo je veliko zanimivih motivov iz področja vinogradništva.
Teh delavnic se je udeležila tudi trenutna "Cvičkova princesa", ki domuje ravno v sosednji vasici. Ter pridno pomagala najmljašim udeležencem pri ustvarjanju "umetnin". Otroci so imeli na voljo tudi glasbeno delavnico, na temo učenja diatonične harmonike, ki je neobhodno prisotna na takšnih prireditvah.
Osnovnošolčki, so tudi lepo zapeli par pesmic in poželi velik aplavz prisotnih. Vsa pohvala učiteljem podružnične šole Studenec, ki so tako lepo vključili mladež v praznovanje.
Prireditev je zajemala pester kulturni program, kot je  nastopanje zborov, ter ostalih pevskih skupin in plesnih skupin. Tudi iz Zasavja so bili pevci.
Saj te Dolenjske  kraje povezuje z Zasavjem dolgoletno  prijateljstvo. Veliko vaščanov je imelo delo in zaslužek ravno v Zasavju, da so lahko preživljali svoje družine. Ker tukaj ni bilo takrat delovnih mest. Revčina pa velika.
Nastopali so domači godci, z doma narejenimi instrumenti. Pele so ljudske pevke. Nastopal je zbor rogistov iz Trbovelj,  Koronke iz Sevnice,  Zverke iz Studenca,  mešani zbor iz Studenca, Boštanjski fantje in še in še. Program sta vodila in povezovala odlična Melanija Mlakar in predsednik društva vinogradnikov g. Matjaž Jakše. Vlogo sta opravila več, kot odlično!
Videti je bilo tudi nekaj plesnih nastopov. Odlično se je predstavila tudi izvrstna Natalija Hočevar na diatonični harmoniki.
Bila je tudi  opravljena ocenitev mošta in degustacija. Videli smo podelitev diplom- sovaščanom,  za odličnost posameznih vin. Mošt je bil tudi krščen, z blagoslovom domačega župnika. Bila je degustacija vina z priznanim sommelierjem v kleti odličnega gostišča JANC.
Drugi dan prireditve je bila etnološka povorka, ki je prikazovala dela in običaje na področju vinogradništva.
Od začetka vinogradništva na tem področju do današnjih časov. Saj tu domuje izvrsten cviček in frankinja.
Videli smo potek, ki je zajemal od zasaditev trte, do končnega pridelka , rujne kapljice, ki se je  rubinasto lesketala  v steklenicah.Vse je bilo nazorno prikazano na velikem sprevodu, ki se je odvijal na traktorjih z prikolicami.
Sodelovali so otroci, mladina, starejši,- preko sto članov je bilo soudeleženih pri tej povorki.
Za popestritev so poskrbele mažorete iz Sevnice in pihalna godba  iz Sevnice.
V tej prireditvi, so se tudi izkazale pridne roke" Aktiva žensk iz Studenca", ki so imele v dvorani Gasilskega doma Studenec razstavo na temo "Kruh in potica"! Razstava je bila obširna, prijetna na oko in po okusu odlična. Saj so raztavljene dobrote, kasneje poklanjale prisotnim na tej prireditvi.
Bila je tudi razstava in degustacija medu. Opažam, da je vsak dan več čebelarjev na našem področju, kar dokazuje, da se vinogradniki že zelo osveščeno obnašajo do škropljenja, ki je neškodljivo čebelam.
V večernih urah je bila pa zabava v ogrevanem šotoru z pevko Natalijo Vrboten.
Za dobro počutje obiskovalcev,  ki so bili množično prisotni  je skrbelo gostišče JANC. Katero je poznano po svoji odlični kulinariki in izvrstnimi demografskimi vini. Zabava je potekal pozno v noč.
Tretji dan Martinovanja je bil  organiziran pohod, z toplim obrokom, na cilju. Končalo se je z mašo za vse vinogradnike v vaški cerkvici na Sv. Primožu. Pohod je bil primeren za vse generacije.
Martinovanje na Studencu je prikaz, sodelovanja vseh generacij. Ter ohranjanje starih običajev vinogradnikov.
Obiskovalci pa potrjujejo z množično navzočnostjo da je prireditev zanimiva, za širši krog ljudi.
Nana

 .Ni komentarjev:

Objavite komentar