torek, 13. oktober 2009

Sesto al Reghena -Italia



Med potjo, do razstave impresionistov v Villi Manin, smo se ustavili, tudi v malem mestecu SESTO AL REGHENA, katero slovi po zanimivem samostanu z freskami, ter cerkvijo.
Ime izhaja iz "sesto"-vojaško oporišče. Na "sesto", ali šesti mejnik na poti med Concordia in Norico. Reghena je pa dobilo po reki, z istim imenom,  ki teče  skozi mesto. V času rimskega imperija je imelo mesto pomembno vlogo, saj je bil tu sedež rimske vojaške službe, v 5. in 6. stoletju.
Za mesto je značilen slikovit trg, z razglednim stolpom in zvonikom,ter opatijsko rezidenco ter ostalimi prostori, saj je bila tu benediktinska opatija SANCTA MARIJA IN SYLVIS, ustanovljena že davnega 730. leta.

Z udarom Madžarov na to ozemlje so jim opatijo porušili. Kasneje so jo Rimljani obnovili in v njej so bili nastanjeni različni redovi do 1786 leta.
Kasneje 1921 leta je opatija postala škofijska župnija. Danes je tu mestna hiša.
Zelo zanimiva je tudi cerkev z tremi ladijami, zgrajena na delnih ruševinah.To je romansko- bizantiska cerkev. Na pročelju in v notanjosti ima ohranjene prekrasne freske znamenite Giottove šole v Furlaniji.
Freske so restavrirali in kolikor se je dalo obnovili. Prikazujejo nabožno življenje, kot je:"Zveličanje pogubnih duš."  "Raj v  nebesih".Posamezne, "Svetnike  in njihov dobra dela" ." Sveto družino in podobno".
Posebnost te cerkve, je tudi shranjen sarkofag Svete Anastazije v kripti. Zanimiv je tudi lesen strop z delno poslikavo in grbi.
Mesto ima okrog 6000  prebivalcev in bogato turistično ponudbo.















1 komentar: