torek, 13. oktober 2009

Palmanova - Italia



Je mesto z bogato zgodovino, saj je bilo zgrajeno v 16.stoletju. Zgrajeno je bilo kot močna trdnjava v obliki deveterokrake zvezde, kar se lepo vidi z zraka. Obzidje je varovalo mesto pred vdori in imelo troje utrjenih vrat obdanih z jarkom. Od 1960 je Palmanova spomenik, mednarodnega pomena.
Ker je arhitekturno vojaško zasnovana v pozni renesansi , kot idealen urbanistični projekt.Saj kljub malemu številu prebivalcev sprejme 20 000 ljudi.
Mestece ima med 5000 in 6000 prebivalcev.Zgodovina mesta je raznolika, saj je bilo pod Beneško republiko,do leta 1797. Pod Avstrijsko oblastjo je bilo do 1805 leta. Nakar so jo zajeli Francozi in je bila pod njihovim okriljem od 1805 do 1814 leta. Šele 1866 je prišla pod Italijansko oblast.
Mesto je zanimivo, ker vse glavne ulice, peljejo ravno do glavnega trga PIAZZA GRANDE, od tam pa proti trem izhodom iz mesta.Glavna mestna vrata se imenujejo, Porta Aquilea. V mestu je tudi zgodovinski vojni muzej. Zaščitnik mesta je Sv,Justin.
Zelo lepa in obnovljena je cerkev na glavnem trgu, ki je bila zgrajena 1603-1639 leta. Zgradil jo je Santissio
Redentore. Posebnost cerkve so okna in prekrasen mozaik iz stekla novejšega datuma. Ima tudi lep kip simbol Benetk leva Svetega Marka.
Poleg zanimivih in prikupnih ulic ima nekaj lepih zgodovinskih objektov in kipov.Zgradili so veliko nakupovalno središče, ki lahko sprejme tri milijone kupcev na leto. Ki tja prihajajo iz Slovenije in Hrvaške,ter od drugod.
Mestece, ti nudi slikovit sprehod, po ulicah polnih trgovin in drugih lokalov.Prevsem je pa njihov "kapučino"
brez konkurence, nikjer ni tako dober  kot je v Italiji
Nana.














Ni komentarjev:

Objavite komentar