torek, 13. april 2010

Brez "muje", Se še čevelj ne obuje!



Pomlad, je čas katerega ima veliko ljudi najrajši, vse je v brstenju in cvetenju - narava drhti od želje po življenju.
   Lepa je dežela, ko stopi čez široka za njo odprta vrata.

Toda, to je čas za ljudi, ki imajo svojo zaplato zemlje, čas velikih naporov in skrbi. Posebno za prave kmete z več hektarji zemlje in polnim hlevom živine. Kar seveda jaz nisem.
Saj je od spomladanskega opravila, odvisna jesenska bera pridelka.Seveda, je pomemben, danes še kako - pomemben koordinator  je postalo vreme. Kar se spomnim, še nisem v marcu ali aprilu doživela točo. Letos je bila že dvakrat-ne hudo, toda bila je. Kar me pa navdaja z veliko skrbjo, kako bo letošnje leto vreme krojilo našo usodo. Od njega je odvisna količina in kvaliteta pridelka. Seveda pa tudi delo in skrbi.
Spomladi   je povsod delo, kamor se obrneš.
Potrebno je  narediti spomladansko rez na sadju. Odrezati nepotrebne veje in usmeriti pravilno rast, vse velike rane od rezi zamazati z cepilno smolo, da ne pride do okužbe.
V vinogradu vsako rozgo pogledati in pretehtati, kje bo letošnji pridelek in kje naslednje leto. Vse odvečno porezati, pregledati količke, po potrebi zamenjati, žico napeti in privezati trs.
Celotno parcelo pograbiti in počistiti vej, ki so nastale ob rezi.
Njiva, spokojna čaka, da bo sprejela semena in sadike, ter postala lepa z pisanimi gredicami raznih povrtnin in zelenjave, ki tekmujejo katera bo lepša .
Rožne gredice, katere se ponašajo z obilnim cvetenjem in omamnim vonjem - prosijo za ureditev.
Grmičevje, tudi zahteva spomladansko rez.
Kamor koli se ozrem, povsod nekaj čaka da postorim, je kar naporen tale spomladanski čas- ker je naenkrat preveč dela. Toda, ko se zvečer uležem vsa utrujena, sem zadovoljna da sem delo naredila.
Z vsakim dnem, je več postorjenega. Še malo pa bo glavnina za nama.
Potem bodo pa nastopili bolj mirni in manj naporni dnevi.
Nastopil bo čas, ko bom uživala ob pogledih na vse življenje, ki se bo porajalo iz tega truda.Vse to garanje ti poplača občudovanje rasti pridelka, dehtenje cvetja okrog hiše, žgolenje ptic...
In nepopisno zadovoljstvo, ko stopiš do drevesa in si utrgaš slastno in sočno breskev- ter jo poješ ob drevesu, po potrebi še eno in eno....
Nana























1 komentar:

  1. Krasno si predstavila delavno spomladansko vzdušje in naj ti bo cvetje ter plodovi v zahvalo za tvoje skrbno delo!

    OdgovoriIzbriši