ponedeljek, 21. september 2009

Gradovi reke Loare - ChenonceauDo gradov reke, Loare, obiskovalce vodi pot po zanimivi pokrajini, ležijo približno 200 km od Pariza.
Loara je od izvira, do izliva v Atlantik, dolga1020 km.
Sicer, kot prometna arterija Francije, Loara-dandanes ni več pomembna.
Ta pomen je izgubila v l9.stoletju, z razvojem železnice.Danes pa, je postala ena iz med zelo pomembnih turističnih ponudb Francije.
Med svojim razvejanim porečjem, skriva prekrasno pokrajino z obdelanimi polji, vinogradi, zaselki, mesti,mnogimi renesančnimi gradovi in rezidencami francoskih kraljev in velikašev ter, prekrasno urejene vrtove in parke.
Obiskovalec, si lahko ogleda katedrale, bazilike, lepa in urejena mesta-z starimi mestnimi jedri in skrbno urejeno okolico.
Ogledala sem si dvorec CHENONCEAU, ki je bil zgrajen v 16.stoletju.Med lastniki je bil tudi kralj HenrikII.
In takrat, ko je bil v njegovi lasti, ga je podaril svoji ljubici Diani de Poitieres.
Ta, je dvorec povečala z mogočnim mostom čez reko Cher-v bolj enoten kompleks.
Uredila, je tudi prekrasen francoski cvetlični vrt, ki ga z ene strani obdaja reka, z druge pa rečni kanal.

Po smrti kralja Henrika II.- je njegova žena Katarina Medičejska, dvorec zahtevala nazaj.
Slednja je most nadgradila v florentinskem slogu in na njem uredila prekrasno galerijo.Na drugi strani gradu pa naredila svoj italijanski cvetlični vrt. Katerega,ravno tako iz dveh strani obdaja voda.
Vrtova, nosita imena, po obeh damah.Italijanski je-Katarinin vrt. Francoski - Dianin vrt.
V tem vedro zasnovanem in renesančno opremljenem dvorcu je živelo, več žena.
V dvorcu, je bivala in žalovala tudi vdova po kralju Henriku III.
Največ zaslug pred propadom in uničenjem dvorca, med francosko revolucijo, pa ima meščanka Luiza Duplin.Ona je v dvorec pripeljala bogato kulturno življenje

Kasneje, je bil dvorec obnovljen in opremljen z pravim renesančnim pohištvom, ki obiskovalcu ponuja avtentičnost gradu, (tudi sedaj potekajo gradbena dela) z prekrasnim ogledom salonov, soban ,galerij, kuhinje,shrambe,premnogih hodnikov,stopnišč...Povsod je mogoče videti intarzije(okraske)- v pohištvu,na tleh, na stropu.Na stenah, se bohotijo čudoviti gobelini in tapete.Razen hodnikov in kuhinje, so povsod lepi in unikatni kamini.
Posebnost gradu, pa so sveži cvetlični aranžmaji v vsakem prostoru.Prave mojstrovine dizajna.Uporabljajo cvetje, ki raste izključno v lepih grajskih vrtovih.
Dvorec ima, tudi skrbno urejen zelenjavni, sadni in zeliščni vrt.Ob njem, pa mogočen drevored z več stoletij starimi drevesi.
Ogled in sprehod po CHENONCEAU - je prijetno doživetje.
Saj je druga najbolj obiskana znamenitost Francije, takoj za Versaillesom

Nana.

Ni komentarjev:

Objavite komentar