ponedeljek, 28. september 2009

Sveta gora Kataloncev - Montserrat



Obiskala sem tudi , Sveto goro Kataloncev Montserrat- ali po naše Razklana gora.,katera je oddaljena približno 50 km vožnje iz Barcelone. Na tej gori stoji benediktinski samostan že iz srednjega veka ,menihi  imajo čudovito baziliko v kateri čuvajo zaščitnico Katalonije Črno Madono. Na goro se lahko pride na tri načine vožnje: z zobato železnico, z vlečnico, ali  po strmi in vijugasti cesti z prevoznim sredstvom.
Srednjeveški samostan in drugi objekti stojijo pod skalami, tako da imaš občutek da je vklesano v nje. Vse je zlito v pogorje.Vodiči povedo, da ni Katalonca, ki ne bi vsaj enkrat v življenju romal na to Sveto goro.Sicer -enkrat letno romajo k Črni Madoni. Za obstoj teh objektov z samostanom, se je v preteklosti angažiralo veliko katalonskih umetnikov, kateri so finančno pomagali za nemoteno delovanje samostana.
Posebnost samostana, je  vzgoja otrok iz socialno problematičnih družin v Kataloniji. Predvsem tistih otrok, ki že v rani mladosti pokažejo določen talent-nadarjenost. Menihi iz Svete gore Montserrat, jih vzamejo pod svoje okrilje in jih izobrazijo do poklica. Povedo, da se tu poraja smetana katalonskih strokovnjakov na vseh področjih.
Največja želja današnjih vplivnežev in mogočnežev Katalonije, je da bi svojemu otroku omogočili izobrazbo na gori Montserrat, ne glede na ceno šolanja.
Toda,  menihi stoično stojijo za svojimi načeli in izobražujejo, le revne dečke.

Ob 13 uri imajo(vsak dan) v cerkvi mašo in zapojo ti dečki, dve nabožni pesmi- cerkev je bila tako polna da si komaj stal. Težko si videl, jasne oči-skoraj vsem so nam polzele solze po obrazu. Vidiš dečka od 6 let,do 15 let.oblečeni v bele kute, ko zapojo-sem pomislila:" tako morajo peti -  angeli".
Težko, bi našla prireditev, kar maša seveda ni, ki bi bila tako svečana .Premiera opere, filma.ali česa drugega, se izniči, ko vidiš kaj naredi dobra vzgoja iz teh nekoč razpuščenih dečkov.Ostalo mi bo v trajnem spominu!.
    Tudi znana operna pevka ki zapoje prečudovito" Barcelono"- Montserrat Caballe, je dobila ime po tej gori.
Namreč, njena mati je prosila Črno Madono naj jo usliši in ji pokloni otroka, v zameno bo dobil otrok ime po tej gori.VelikoKataloncev hodi gor ravno zaradi neuslišanih želj in prosijo,  naj jih usliši. Pevkina mati je bila!  Pravijo, da je uslišanih prošenj veliko, zato je tudi romarska gora Katalonije.
Danes, se ti benediktinski menihi preživljajo skoraj izključno z turizmom. Prodajajo zelišča v vseh mogočih oblikah,čaji,  tinkture, napitki, predelujejo med in medene izdelke, tiskajo v majhnih nakladah svoje znamke,
katere so prava poslastica za filateliste. Imajo svojo trgovino z spominki, restavracijo, kavarno, hotel. Stojnice, ti ponujajo vse mogoče njihove specialitete-nešteto sirov,slaščic,...
Sestra z katero potujem-je komentirala: "Ja, ti se pa res znajo iti turizem"!
Okolica skrbno urejena z cvetjem, restavracija z samopostrežno hrano,  cene zelo sprejemljive, toalete čiste.
Sedaj doma velikokrat premišljujem o tej gori in plemenitih menihih.
Naj ji bo usoda naklonjena,  pa saj jih čuva Črna Madona!
Lepo doživetje in trajen spomin..

















Ni komentarjev:

Objavite komentar