nedelja, 27. september 2009

Moje doživetje Španije



Španija, država, ki ti ponudi svoje gostoljubje z odprtimi rokami. Ponudi ti svojo zgodovino in naravne lepote na ogled.Človek ima kaj videti.
To je dežela prijaznih ljudi, ki so veseli tvojega obiska, počutiš se dobrodošel. Ko poveš iz kje prihajaš so še posebno prijazni do tebe.V polomljeni angleščini  povedo:"Slovenija je" OK," Slovenci, zelo dobri ljudje, dobrodošli!."To je stavek ki ga slišiš povsod, kamor greš.
Ogledala sem si Barcelono, to mesto te ne pusti ravnodušnega ,kljub večmilijonskim prebivalstvom je metropola z dušo in se človek takoj počuti domače.
Samo mesto ti ponuja nešteto ogledov znamenitosti, saj ima pestro in raznoliko zgodovino.Vidiš več stoletij staro arhitekturo-v zgradbah kot so razne palače, katedrale ,cerkve ,muzeji, arene,  dvorci, zgodovinska obeležja, kipi, vodnjaki ,ter še mnogo drugih zgradb.Kakor tudi najnovejše dosežke gradbeništva v megalomanski športi dvorani, raznih hotelih, trgovskih centrov v marmor odetih, dvoran za razne namene, prestižnih in modernih zgradb -zgodovina se prepleta.
Posebnost  Barcelone, so arene za bikoborbe, katere so tam pravi družinski praznik.

Ulice,so prave avenije skoraj vse obdane z prekrasnimi drevoredi. Okna in balkoni se kitijo z prečudovitim cvetjem. Celo država je ponudila davčne olajšave, pri urejanju izgleda med Olimpijskimi igrami pred leti, ko je bila Španija organizator slednjih.
To pristaniško mesto, ti ponudi praktično vse kar je na trgu ta trenutek Mogoče sem imela srečo ,toda klošarja, ki bi tam ležal ali prosil za denar nisem videla, za razliko drugih evropskih velemest.
Obisk barcelonske tržnice je praznik!
Ponudijo ti praktično vse, kar na naši zemeljski obli raste in je užitno.Presenetilo me je, kako prikupno in urejeno znajo ponuditi živila. So zelo praktični in imajo smisel za dekor. Po Španiji sem se potepala zadnje dni aprila in prve dni maja,  da so ravno zorele jagode. Jagode so bile temno rdeče barve, velike za naši dve in zelo okusne. Bile so pol cenejše kot jih dobiš pri nas v trgovinah.
Doživetje svoje vrste, je tudi sprehod po prestižni in znameniti sprehajalni ulici Rambla. Ta široka ulica, za
sprehajanje je polna ljudi kot v mravljišču. Na njej stojijo kioski, ki ti ponujajo hitro hrano, spominke, je polna    trgovinic z cvetjem, je ulica vseh vrst umetnikov. Zanimivi so akterji-igralci, kateri so oblečeni v različne kostume in stojijo, kot bi bili iz brona. Nekateri so tako dovršeni, da greš do njega, ga primeš za roko, gledaš v oči - ne trene! Ko vržeš novčič, se ti takoj nasmehne,  da roko in se prijazno zahvali.
Zanimivi so tudi slikarji, posebno dobri so portretisti. V zelo kratkem času in ne za veliko denarja, dokaj dobro ujamejo tvojo podobo. To znamenito sprehajališče iz leve in desne obdaja kar prometna ulica. Če želiš, na tem sprehajališču, ki ima tudi vrtno restavracijo, popiti kavo, je cena trikrat večja, kot sicer.

Kava je bila običajno po dva evra, tu pa je bila šest evrov. Ker pravijo, da morajo natakarje zelo visoko zavarovati, ko tekajo med prometom iz ene strani na drugo.Po naročeno, morajo med samim prometom, ki se nemoteno odvija na drugo stran ulice.To delo, je smrtno nevarno.
Slabost te ulice, so pa organizirani žeparji. Najbolje je, da nimaš pri sebi nahrbtnika ali celo torbice,denar nekje na notranji strani na varnem. Ker, smo bili predhodno opozorjeni, na to smo bili brez vsega, aparat pa sem imela čez vrat in na očeh. Ter se brezskrbno sprehajala in ogledovala.
Ta ulice te pripelje naravnost pred kip Krištofa Kolumba in v pristanišče. Zasidrane vidiš vse vrste ladij. od prestižnih in dragih jaht,  tankerjev, vojaških ladij,  čezoceank, praktično vse kar pluje po morju.
Obiskala, sem tudi akvarij, kateri ti ponudi razen kitov, ves morski živelj. Posebno doživetje, je ko morski psi plavajo nad teboj in pred teboj in za teboj- iz treh strani te obkrožajo-kar srhljivo.
Akvarij je pravi raj za otroke. Toliko otrok razen šole, še nisem videla na kupu. Videti je,  da tja vodijo iz vrtcev in šol,  otroke na ogled. Povsod je odmeval otroški smeh.Zelo prijetno.
Ogledali, smo si tudi olimpijsko vas in staro igrišče, kjer je bil prižgan olimpijski ogenj , ter druge objekte, kateri so bili zgrajeni v ta namen, povedo, da je Barcelona veliko novih in prestižnih objektov dobila, tudi ob svetovnih razstavah - gospodarstva.
Ogledala sem si tudi mogočno gotsko katedralo velikega mojstra arhitekture Gaudija - Sagrada Famillia, po naše Sveta družina, mojstrovina, ki se še gradi in obnavlja.Veličino in mogočnost te katedrale je težko opisati-strmiš in gledaš toliko kipov, portalov,obeliskov,....
Bila sem tudi v parku Guell, katerega zasnova in delo je tudi Gaudijeva mojstrovina. Ko, se sprehajaš po njegovem parku, je kot bi prišel v "čudežno deželo"Neverjetno, koliko pozitivne energije je tam.Ogledala, sem si njegove stvaritve,   prikupne za oko in brezskrbno lenarjenje.

Domov sem prišla vesela, da sem videla to prikupno in toplo mesto.



















Ni komentarjev:

Objavite komentar