torek, 29. september 2009

Dalijev muzej v Figuerasu - Španija



Salvador Dali se je rodil 11.5.1904 v malem katalonskem mestu Figueras, v ugledni meščanski družini. Njegov oče je bil notar imel je še eno sestro, na katero je bil v zgodnji mladosti zelo navezan in mu je bila tudi dolga leta model. Pri petnajstih letih je že imel prvo razstavo v rojstnem kraju v narodnem gledališču. Leta l922 se je vpisal na  ACADEMY OF FINE ARS  v Madridu. Iz katere so ga izključili, ker ni na izpitu hotel odgovarjati na vprašanja profesorju: "rekoč, da več zna od njega ", to je bilo leta 1926." Leto poprej je imel že prvo samostojno razstavo v Barceloni, kjer je že eksperimentiral kubizem, v galeriji  DALMAU. Leta l926 je v Parizu obiskal Picassa in Miroa. Drugi obisk Pariz leta 1928 je pa zaznamovalo priključitev grupi umetnikov dadaizma in nadrealizma..
Prelomno je tudi leto l936, ko je imel razstavo v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku, katera je imela velik odmev zaradi njegovega načina izražene umetnosti.

Leta l939 je bil izključen iz grupe nadrealistov,zaradi nestrinjanja politične interpretacije umetnosti..
Že za časa življenja je bil poznan celemu svetu, zaradi svoje ekstravagance in ekshibicije.Polnil je svetovne tabloide z načinom življenja in ustvarjanja.Uvrščali so ga v kubizem, nadrealizem -surrealizem.V leksikonih je predstavljen kot " sinonim nadrealizma."
Pomembno vlogo v njegovem življenju in ustvarjanju je imela njegova žena Galina. Bila mu je žena, ljubica in muza. Njegova  inspiracija, hkrati je nadzorovala njegovo ustvarjanje in prodajo del, kakor naročil. Živela, sta zelo svobodno in nista omejevala eden drugega.Celo - Galina je živela na svojem gradu, stran od Dalija in če je želel k njej, je moral prositi za avdienco. Bila je obsedena z mladostjo in mladimi fanti. Je ena prvih znanih osebnosti, ki je imela lepotno operacijo. Mnogi menijo, da je bila ravno ona kriva za njegovo "norost" pri ustvarjanju, drugi pa je to njena zasluga. Bila mu je model. Kar je videti na premnogih platnih. Celo v spalnici je naredil na stropu fresko, ki predstavlja njega in Galino. (to je v njegovem muzeju)
Ko se sprehajaš pa njegovi galeriji , si presenečen nad motiviko, stilom, raznolikostjo, skladnostjo materialov ki tvorijo celoto, vidiš celo nakit, ki ga je kreiral , modo, novce, kipe, skulpture, še in še tehnik ustvarjanja-res ne veš, od kje toliko idej in toliko narejenih in ustvarjenih umetnin.. Gledaš njegovo najbolj poznano delo Mehke ure, pa Gorečo žirafo, Apokalipso, Kopalnico, katera visi iz stropa, pa njegovo predstavljanje tihožitja, njegovo postarano roko pri ustvarjanju, in avtoportrete, grafična dela Božanske komedije in še in še.. .
Sem le laični poznavalec umetnosti,  in sem bila kljub temu,  navdušena nad videnimi umetninami.
Posebej lepo dejanje  je pa njegova celotna zapuščina imetja in del, poklonjena Španiji , ko je leta l989 umrl..Z tem dejanjem in svojo interpretacijo umetnosti si  je ustvaril nesmrtnost!
V njegovem muzeju-galeriji, je tudi njegovo zadnje počivališče. Shranjen je v grobnici, kjer smo se mu tudi poklonili. Španija je Dalijevo galerijo ponudila v turistično destinacijo, tako da so njegova dela na ogled veliki množici turistov.
Po ogledu galerije smo se, tudi sprehodili pa tem malem in prikupnem mestecu Figueras,katerga je Dali ponesel v svet.
Odšli smo bogatejši, še za eno lepo in poučno izkušnjo več!



















Ni komentarjev:

Objavite komentar