sreda, 30. september 2009

Lloret de Mar - Španija



V Španiji, smo bivali v mestu Lloret de Mar na Costa Bravi. In od tam hodili na oglede bližnje in daljne okolice.
To mesto je novejše mesto, z malo duše. Bolje rečeno spalno naselje.Hotelski kompleksi se kar vrstijo.Vidi se,da je narejeno izključno za množičen turizem..Hoteli rastejo kot gobe po obilnem dežju .Veliko se obnavlja in gradi.Toda gradnja je slabe kakovosti, saj so v glavnem uporabljali mavčne plošče.Kar pomeni, da slišiš sosede v sobi. Gorje, če se kdo smeji ali je bolj glasen, ga sliši par deset metrov dog hodnik-obdan iz obeh strani z sobami.
Z razliko hrana, ki je zelo okusno pripravljena,dobre kakovosti in v izobilju ter zelo raznolika.Mislim, da  ne najdeš gosta, ki ne bi zadostil še tako izbranemu okusu. Vzameš kar hočeš in kolikor hočeš-vsega je v izobilju.
Osebje pa neverjetno prijazno in gostoljubno.
To letoviško mesto, je priljubljena destinacija maturantskih potovanj, posebno naših.
Resnici na ljubo, plaže so čudovite z pol metra navoženim svižem, katerega vsako noč,komunalne službe presejejo na novo.Zaradi bojazni, da ne bi bilo v njem smeti in razbite steklovine.
Tiste dni, ko smo bili mi tam, je bilo tudi polno naših maturantov in so "žuralli", cele dneve na plaži. Videti je bilo da se imajo lepo.
Morje je čisto in lepe barve, toda nevarno.Ves čas butajo valovi na plažo in to kar močni in veliki. Povedo, da se tam mešata topla in mrzla voda( tokovi) in posledično nastajajo valovi.
Domačini povedo, da njihovi otroci začnejo učenje plavanja, izključno v bazenih. Ker je smrtno nevarno za neplavalce, posebno male otroke.
Staro mestno jedro ni veliko, ima nekaj zanimivih objektov, kot grad na pečini , lepo in zanimivo cerkev, nekaj starih krčm, ter restavracij. Mestece ima pa zelo lep in kar dolg sprehod ob obali ,kjer se bohotijo lepe palme.V vrtovih domačinov, vidiš polno pomarančevcev in citrusov, z obilico plodov na drevesu.Rastlinje je zelo bujne vegetacije ter intenzivnejših barv kot pri nas.
Eden od namenov potovanje je tudi spoznavanje kulinarike gostujoče države.Zato, smo šli na priporočilo domačina v restavracijo(-ta mora imeti na prtu še en prtiček in to iz papirja, kar pomeni da se v njej dobro naješ ) hoteli smo spoznati njihovo "paelo".
Paela, je kot naša rižota, z razliko, da je mnogo pikantnejša in v njej vse vrste mesa, vključno z školjkami in drugimi morskimi sadeži. Je zelo okusna in svečano postrežena z domačim črnim vinom, ki lepo dopolnjuje okus.Vino je polnejšega okusa , kot so naša črna vina in močnejše. In zelo dobro.Cene pa zelo sprejemljive.

Druga degustacija je pa bila sangrija. Tudi o njej smo bili seznanjeni, od domačinov , da je tista "taprava" in odlična narejena iz šampanjca, ne iz vina! Da se to vedno meša pred gostom.
Sangrija, je koktail , kateremu je osnova vino ali šampanjec, dodajo razne likerje in sirupe, narežejo limono ali pomarančo na krhlje ,postrežejo v vrčku z zajemalko, primerno ohlajeno.
Sangrija je zelo prijetnega okusa in pitna, tako da se meja hitro izgubi.Ker smo bili v prijetni domači krčmi ,se je naše druženje končalo z plesom "kola" vseh gostov in petjem do jutranjih ur.
Ko smo odhajali, smo slišali tako kot povsod:"Slovenci OK, Slovenci dobri ljudje,dobrodošli!"
Torej vem, kaj je sangrija in kaj naredi! Poznam paelo!
Nana.

















Ni komentarjev:

Objavite komentar