četrtek, 3. december 2009

Ekološka osveščenost



Že trideset let, kar imava  kupljeno to "parcelo", se obnašam, kar se da ekološko.
Ker neizmerno ljubim naravo in ves živelj na njej, gledam, da je z svojo eksistenco ne obremenjujem, oziroma da ji ne delam škode!!
Vse pridelke, gojim BIO. Imam vse vrste sadja, da ne bo zvenelo bahavo, hruške, marelice, kutino, češnje, slive, jabolka, kaki, orehe, potem maline, ribez, ter grozdje.
.
Toda, škropim le grozdje in to navsezgodaj zjutraj, ko ni čebel in breskve, po listju in pozimi - ne sadeža, niti cvetja.  V kolikor ne škropiš, je bolje da nimaš. To sta dve občutljivi sorti, ki se ne moreta gojiti brez škropljenja.
Odpadke že vsa leta, strogo ločim. Kar je organskih odpadkov jih dam na kompostnik, ker si vsako leto pridelam svoj kompost. Vse sadim od cvetja do zelenjave in sadja z svojim kompostom.
Steklovino v to namenjen zabojnik, ostalo v zaboj za smeti, katere" komunala " odpelje. Papir in embalažo v krušno peč.
Poleg tega, da nimam velike pokojnine, sem odjemalec ZELENE ENERGIJE- kar pomeni energije, katera je pridobljena na okolje prijazen način. Logično, da je cena znatno višja, toda moj občutek je pa dober, da nekaj prispevam k okolju.
Ogrevam, se izključno na drva.
Vozim, se le kadar je obveznost ali opravek- sicer ne!
Vsa leta bivanja na podeželju, delam pticam lojne pogače. Po par kilogramov loja govejega, dobim od kmeta ga stopim, dam notri sončnice, katere sama pridelam, orehove drobtinice in kupim še 2 kg semena za zunanje ptice, loj ohladim-( ne čisto ) in vse to noti vmešam.Nalijem v jogurtove lončke, ohladim prerežem in dam v ptičjo hišico k oknu.Tudi letos jih hranim že od tistega snega naprej.

Zjutraj  pozimi ko je vse zasneženo, prvo stopim do okna in gledam ptice, ki se hranijo.
Navdaja me neizmerna toplina, ko jih opazujem. Navajene imam tako, da požvižgam z žvižgom, z katerim je moj oče klical golobe, ki smo jih gojili v mestu (pismoniše).
 In že se zasliši mnogotero čivkanje, prvo priletijo na oreh, potem pa na okrasno jablano poleg hiše in nato v njihovo hiško- na pojedino.
Oba z možem jih imava rada in jih skrbno hraniva.
Pred dnevom, sem tudi podpisala peticijo, ki gre v Bruselj, na temo Klimatske spremembe - kjer poteka tekmovanje 10 držav Evrope- ravno o osveščenosti in ekološkem obnašanju posameznikov, kakor države.
Mislim, da so potrebni kar nujni ukrepi glede tega.  Se dogajajo stvari, ki so nam starejšim tuje in nenavadne.
Pred dobrimi 14 dnevi, ko je bila temperatura nenavadno visoka, po tistem snegu, so prišli celi roji pikapolonic. Tako, da je bilo nadležno, plezale so po tebi, po hiši, oknih, klopeh, če si odprl vrata, jih je bilo
polno v hiši. Na spletu, sem prebrala, da se je to zgodilo v državi Kolorado, tudi slike so bile, samo-  tam jih je bilo na milijone.Niso hoteli izdati mesta, zaradi navala ljudi. Letos poleti.
Včeraj, ko sem še pobirala po tleh orehe, ker je previsok, da bi ga potresli, sem videla na krizantemah še čebele in ose in čmrlje. Tukaj je pa december!!
Par dni nazaj je še škrtalo, ko je glodal polh oreh. Mladina bi rekla;"halo"!
Lubenice in melone, sem jedla na morju.
Sedaj rastejo na moji njivi.-zopet "halo"!
In smo prišli do zaključka, tudi tega učenja je v vrtcu  in nato v šoli premalo!
Potrebni so drastični ukrepi, da ne bo prepozno!!! Prva je pa družina, ki od malega uči otroka..
Da ne bodo čez tisočletja, arheologi iskali naše kosti, tako kot danes delamo mi- pa iščemo vzroke propadov civilizacij..Kolikor je dokazanega, ni bilo tolikšnega znanja -kot ga imamo danes.
Samo, našem vozu so popustile zavore in drvi!!!!
KAM??  Pa, menda ne v prepad in lastno pogubo civilizacije?!
Nana


















1 komentar:

  1. Ko bi bili ostali ljudje vsaj pol tako zavedni kot ti, se nam ne bi bilo treba bati za obstoj našega planeta!
    Občudujem tvoje aranžmaje na oknih: naravno, skladno, prijetno za oko - skratka lepo.

    OdgovoriIzbriši